Metod vektora sličnosti varijanata idealnom rešenju - Đukić, Radomir R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
U članku se razmatra postupak rešavanja problema višeatributnog odlučivanja na jednom nivou kriterijuma i prezentuje metod zasnovan na elementima kompromisnog odlučivanja, Lp metrici i TOPSIS metodu. Daju se preporuke za formiranje početne matrice odlučivanja i transformaciju raznorodnih kriterijumskih vrednosti. Kompromisna rešenja dobijaju se na osnovu vrednosti funkcija Lp metrike i njihovih kombinacija sa koeficijentima − funkcijama relativne verodostojnosti zavisnim od dimenzija problema. Dobijena rešenja zavisna su od parametra p u Lp metrici koji  je balansirajući faktor  između rešenja sa najvećom ukupnom koristi i rešenja sa minimaks odstupanjima kriterijumskih vrednosti od ideala i antiideala. Ako se zahteva jedinstveno rešenje, ono se dobija objedinjavanjem svih funkcija Lp metrike i primenom vektora sličnosti varijanata idealu, kojim je obuhvaćen i uticaj antiideala. Prikazan je i postupak dobijanja kompromisnih rešenja na osnovu vrednosti elemenata parcijalnih vektora sličnosti idealu i uticaj subjektivno određenog antiideala na rešenja. Primena metoda prikazana je numeričkim primerom.
Keywords: Lp metrics||; ||Lp metrika; multiple criteria decision- making (MCDM)||; ||višekriterijumsko odlučivanje (VKO); transformation criterion values||; ||transformacija kriterijumskih vrednosti; compromise solution||; ||kompromisno rešenje; ideal solution||; ||idealno rešenje; vector similarities ideal (VSI)||; ||vektor sličnosti idealu (VSI)