Aerotunelska ispitivanja aerodinamičkih i balističkih karakteristika protivoklopne avio-bombe - Novaković, Zoran Đ. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Aerotunelska ispitivanja protivoklopne avio-bombe (PTAB) se vrše se da bi se odredili aerodinamički koeficijenti u režimima podzvučnog i transoničnog strujanja. U istim režimima strujanja se ispituje se i vreme armiranja mehanizma upaljača avio-bombe, koje direktno zavisi od uslova opstrujavanja protivoklopne avio-bombe. Krajnji cilj ispitivanja je definisanje pouzdane metode za određivanje vremena armiranja upaljača u aero-tunelu, čime se isključuju skupa letna ispitivanja. Za potvrdu metode predviđena je i verifikacija istih karakteristika protivoklopne avio-bombe u realnim letnim uslovima, nakon aerotunelskih ispitivanja.
Keywords: aircraft armament||; ||vazduhoplovno naoružanje; bombs||; ||bombe; fuzes||; ||upaljači; fuze arming time||; ||vreme armiranja upaljača; aerodynamic coefficients||; ||aerodinamički koeficijenti; wind tunnel tests||; ||aerotunelska ispitivanja