Doprinos modeliranju pneumatskog poluaktivnog upravljanja sistema oslanjanja vozila - Khettou, Nabil S.; Demić, Miroslav M.; Muždeka, Slavko R.; Krsmanović, Milan M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
U radu je prikazano modeliranje poluaktivnog pneumatskog sistema elastičnog oslanjanja korišćenjem četvrtinskog modela vozila. Korišćen je konvencionalni model oslanjanja (ovešena masa – masa-opruga-amortizer), u kombinaciji sa vazdušnom oprugom. Dinamičke jednačine pneumatskog elastičnog elementa izvedene su na osnovu zakona termodinamike. Simulacioni model razvijen je korišćenjem programskog paketa MATLAB. U modelu su date prenosne funkcije vertikalnih pomeranja ovešene mase sa promenlјivim parametrima. Rezultati simulacije pokazuju da na  dinamičko ponašanje sistema utiču pritisak u vazdušnom jastuku, prečnik ventila, koeficijent prigušenja i mehanička krutost opruge. Metodologija poluaktivnog upravlјanja sistemom oslanjanja zasniva se na  kontroli prečnika ventila korišćenjem dva stanja jednog on-off prekidača, na osnovu brzine kretanja ovešene mase i relativne brzine krajeva vazdušnog jastuka. Dobijeni rezultati pokazuju da usvojeni način upravlјanja i konfiguracija sistema oslanjanja obezbeđuje smanjenje amplitude oscilacija oko ravnotežnog položaja sistema.
Keywords: air spring||; ||vazdušna opruga; suspensions||; ||oslanjanje; Pneumatics||; ||pneumatici; Vehicles||; ||vozilo