Poboljšanje sinhronizacije signala u softverskom GPS prijemniku - Sokolović, Vlada S.; Marković, Goran B.; Dikić, Goran D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Prepoznavanje navigaocionih bita u GPS prijemniku realizuje se kroz procese praćenja i detekcije signala. U procesu praćenja signala lokalno generisani signal mora biti sinhronizovan sa primljenim signalom. Karakteristika Costasove fazne petlje, koja se najčešće koristi za sinhronizaciju signala, jeste podložnost uticaju izvora grešaka. Rezultantne greške praćenja faze značajne su u prisustvu slabog ulaznog signala, kao, na primer, kod signala sa malim odnosom signal–šum. Radi poboljšanja sinhronizacije omogućavanja praćenja signala koji emituje strane prijemnika, predlažemo upotrebu non-data-aided (NDA) fazni estimator. Na osnovu praktične obrade GPS signala pokazano je da primena NDA algoritma omogućava veću otpornost na iznenadne promene frekvencije ulaznog signala u odnosu na do sada primenjivani fazni diskriminator u Costasovoj faznoj petlji praćenja.  Na osnovu izvršene analize pokazano je, takođe, da predloženo rešenje omogućava stabilan rad, naročito kod signala sa malim odnosom signal–šum.
Keywords: global positioning system||; ||sistem globalnog pozicioniranja; phase estimation||; ||estimacija faze; receiver||; ||prijemnik; signal processing||; ||obrada signala; software||; ||softver