Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad sa minama u Multinacionalnim Operacijama - Kovačević, Nenad V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Након поновног пријема Републике Србије у Уједињене нације (УН) припадници Министарства одбране (МО) и Војске Србије (ВС) ангажују се у мултинационалним операцијама (МнОп). Прво ангажовање, са три војна посматрача, било је у МнОп-у УН у Источном Тимору (УНМИСЕТ) од 26. јуна 2002. године. До затварања ове мисије тамо се налазило пет припадника МО и ВС. Тренутно је ангажовано 247 припадника МО и ВС у укупно 10 мултинационалних операција УН широм света, у различитим улогама. У току тог ангажовања један од кључних проблема су поступци приликом наиласка на неку врсту минско-експлозивних средстава (МЕС). С тим у вези, пуна пажња треба да се посвети превентиви, односно квалитетној припреми лица која се упућују у МнОп.Чланак представља преглед тренутно расположиве литературе и искустава припадника МО и ВС који су били ангажовани у МнОп-у УН, а у вези са безбедним радом са МЕС, односно минама.
Keywords: prevention||; ||prevencija; multinacional operations||; ||multinacionalne operacije; safety||; ||bezbednost; explosives||; ||eksplozivi; mines||; ||mine