Procena bezbednosne ugroženosti ljudi i imovine od efekata eksplozije eksplozivnih sredstava u Vojsci Srbije - Stojanović, Dejan S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Циљ овог рада јесте да омогући предвиђање догађаја у наредном периоду на основу што већег броја прикупљених релевантних података који могу да представљају потенцијалну опасност, ризик и претњу од појаве ефеката експлозије експлозивних средстава у Војсци Србије. Реализација постављених циљева истраживања у овом раду захтевала је примену адекватних метода и техника ради упознавања и проучавања постојећих теоријских и практичних, као и предлагања нових решења у области интересовања. Током истраживања предметног подручја коришћене су следеће научне методе: компаративна метода, анализа садржаја и позитивистичка метода. Истраживањем су обухваћени проблеми у радној околини, који могу да настану деловањем различитих претњи, изазвани различитим субјектима и одређеним догађајима, а затим, на основу њиховог испољавања, идентификовани су потенцијални облици угрожавања људи и имовине од ефеката експлозије експлозивних средстава у Војсци Србије. Детаљном анализом сакупљених података о потенцијалним облицима угрожавања људи и имовине од ефеката експлозије експлозивних средстава разматрани су претходно идентификовани облици угрожавања и одређене њихове последице. Оцењен је ниво угрожавања људи и имовине од ефеката експлозије експлозивних средстава, на основу чега се одлучује  којим облицима угрожавања и у којој мери се треба  бавити у наредном периоду.
Keywords: hazards||; ||opasnost; threats||; ||pretnja; assessment||; ||procena; army||; ||vojska; risks||; ||rizik; explosives||; ||eksploziv