Vojska Srbije u obezbeđenju od udesa sa opasnim materijama - Rutić, Srđan Z.; Inđić, Dejan R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
У раду  је приказано место и улога Војске Србије у обезбеђењу удеса изазваних опасним материјама. Описано је функционисање обезбеђења кроз предузимање мера контроле хемијске опасности, заштиту од хемијске контаминације и уклањање последица. Приказан је метод израде плана обезбеђења гарнизона од удеса изазваних опасним материјама. Сагледавањем свих елемената процене потенцијалног удеса изазваног опасним материјама и њиховог међусобног утицаја изводи се закљуцак на основу којег се планира и изводи обезбеђење јединица и установа Војске од таквог удеса. При томе, Војска Србије има значајно место и улогу у обезбеђењу од удеса изазваних опасним материјама.
Keywords: accidents involving hazardous substances||; ||udesi sa opasnim materijama; CBRN||; ||ABHO; hazardous materials||; ||opasne materije; assessment||; ||procena situacije; toxic chemicals||; ||toksična hemikalija