Pregled metrika rutiranja za višekanalne višeinterfejsne bežične mesh mreže - Malnar, Marija Z.; Nešković, Nataša J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Bežične mesh mreže – WMNs (Wireless Mesh Networks) predstavljaju noviji trend u bežičnim komunikacijama kojim se obezbeđuju veća fleksibilnost, pouzdanost i bolje performanse nego standardnim bežičnim lokalnim mrežama. Imajući u vidu sve veće potrebe korisnika za brzim i efikasnim prenosom podataka, povećanje protoka, ostvareno uvođenjem višekanalnih višeinterfejsnih – MCMI (Multi-Channel Multi-Interface) WMNs, predstavlja glavni izazov u projektovanju WMNs. Kako bi se ostvarile što bolje mrežne performanse neophodno je definisati protokole i metrike rutiranja kojima se određuje optimalna putanja između izvorišnog i odredišnog čvora. S obzirom na to da WMN karakteriše velika dinamika signala, posebno kada se realizuju u kompleksnim okruženjima kakva su zatvoreni objekti, neophodno je definisati metrike rutiranja koje mogu da isprate brze promene uslova propagacije koje se dešavaju na svakom pojedinačnom linku u mreži. U ovom radu predstavljen je kritički osvrt na najpoznatije metrike rutiranja za MCMI bežične mesh mreže. Navedeni su osnovni kriterijumi za formiranje metrika rutiranja, kao što su: interferencija, količina informacija, opterećenje linka, agilnost, stabilnost i sposobnost praćenja brzih promena na svakom linku. Opisani su i novi trendovi u razvoju metrika rutiranja za bežične mesh mreže, kao i poređenje opisanih metrika u skladu sa prethodno pomenutim kriterijumima. Na kraju rada predstavljena su zaključna razmatranja.
Keywords: channel||; ||kanal; Routing protocols||; ||protokoli rutiranja; Wireless mesh networks||; ||bežične mesh mreže; routing||; ||rutiranje; Metrics||; ||metrike; interference||; ||interferencija