Ангажовање Војске Србије на пружању помоћи становништву у случају нуклеарних и хемијских удеса - Inđić, Dejan R.; Terzić, Miroslav R.; Žigić, Stevan V.; Rutić, Srđan Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
Нуклеарни и хемијски удеси у савременом друштву често проузрокују несагледиве последице по људе, материјална средства и животну средину. Ова врста удеса захтева посебне процедуре и активности приликом отклањања последица, управо због специфичних карактеристика и велике токсичности материја које се користе у нуклеарним и хемијским постројењима. Војска Србије (ВС) са својим јединицама и установама може дати значајан допринос у реализацији задатака на санирању последица насталих при удесима. У раду је приказано место, улога и задаци ВС, као и један од начина ангажовања њених састава на пружању помоћи становништву у случају нуклеарних и хемијских удеса.
Keywords: units||; ||јединице; nuclearity||; ||нуклеарни; forcing||; ||отклањати; Chemicals||; ||хемијски; Accidents||; ||удеси