Eksperimentalna procena akustičnih uticaja topovske paljbe na posadu - Stojadinović, Dragan R.; Jovanović, Snežana; Djurić, Aleksandar; Bukvić, Aleksandar; Perić, Sreten (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Buka koja nastaje kao posledica opaljenja iz artiljerijskog naoružanja može imati izuzetno štetno dejstvo na korisnike - posadu. Predmet ovog rada je merenje i analiza izmerenih nivoa buke na pojedinom  naoružanju koje se koristi u Vojsci Srbije.Metode: Analiza i poređenje rezultata su izvršeni prilikom dejstva iz sredstava sa različitim kalibrima naoružanja. Takodje, razmatran je i aspekt uticaja i rizika na posadu koja je izložena navedenim fizičkim pojavama.Rezultati: Rezultati ispitivanja akustičnih parametara u odnosu na dostupne kriterijume pokazuju da je posada na pojedinim vozilima izložena većem nivou buke od dozvoljenog.Zaključak: Svi izmereni nivoi buke prelaze propisanu graničnu vrednost. Na osnovu dobijenih rezultata može se dalje raditi na smanjenju negativnih fizičkih pojava kao i na obezbeđenju adekvatne opreme za zaštitu posade.
Keywords: buka; merenja; procena; rizici; posada