Procena trajnosti valjanog betona sa recikliranim materijalima iz kolovoznih konstrukcija - Ali Kouadri, Fadhila; Salhi, Mohamed; Boubekeur, Toufik; Benyahia, Amar; Li, Alex; Abbès, Boussad (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: U ovom istraživanju se ispituje trajnost valjanog betona za kolovoze (eng. RCCP) sa dodatkom recikliranog asfaltnog betona (eng. RAP) kao delimične ili potpune zamene za prirodne agregate (eng. NA). Osnovni cilj je procena mogućnosti primene recikliranog asfaltnog betona u betonu za kolovozne konstrukcije sa stanovišta performansi i održivosti.Metode: Betonske mešavine su pripremljene sa četiri nivoa zamene recikliranog asfaltnog betona: 0%, 25%, 50%, 75% и 100%. Vrše se ispitivanja izdržljivosti, a sprovedene su i mikrostrukturne analize upotrebom skenirajuće elektronske mikroskopije (eng. SEM) i rendgenske difrakcije (eng. XRD) u cilju ispitivanja unutrašnjih promena pri hemijskom napadu.Rezultati: Ugradnja recikliranog asfaltnog betona poboljšala je otpornost na dejstvo kiselina i sulfata, posebno pri nivoima zamene do 50%. Iznad ove granice uočen je blagi pad performansi, iako su one ostale u prihvatljivim okvirima. Snimci skenirajuće elektronske mikroskopije pokazali su gušću matricu i bolje prianjanje između cementne paste i RAP agregata. Rendgenska difrakcija potvrdila je prisustvo stabilnih hidratacionih produkata i nakon izlaganja agresivnim rastvorima.Zaključak: Rezultati podržavaju upotrebu recikliranog asfaltnog betona kao održive i izvodljive alternative prirodnim agregatima u valjanom betonu za kolovoze. Pri optimalnim nivoima zamene, reciklirani asfaltni beton poboljšava trajnost, doprinosi zaštiti životne sredine, smanjuje građevinski otpad i omogućava ekonomski isplativa rešenja kroz upotrebu recikliranih materijala.
Keywords: valjani beton; kolovoz od recikliranog agregata; mikrostruktura; trajnost