Primena fazi algoritama u komparativnoj evaluaciji projektovanja raskrsnica - Largueche, Oualid; Lallam, Mostefa; Driss, Miloud; Hamadouched, Mohammed Amine (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Urbane saobraćajne raskrsnice su izuzetno složeni čvorovi u transportnim mrežama zbog ukrštanja više, često međusobno konfliktnih, saobraćajnih tokova. Upravljanje takvim tokovima predstavlja značajan izazov, što dovodi do problema poput promenljivih vremena zadržavanja i vraćanja saobraćaja, naročito kod preopterećenih raskrsnica. Budući da ovakve raskrsnice često deluju kao uska grla, tačne kratkoročne prognoze saobraćajnih tokova su ključne za efikasno planiranje i ublažavanje zagušenja. Cilj ove studije je da predloži robustan okvir za višekriterijumsku evaluaciju projektovanja raskrsnica kako bi se podržalo optimizovano urbano planiranje i upravljanje saobraćajem.Metode: Da bi se odgovorilo na inherentne složenosti i neizvesnosti u vezi sa evaluacijom ovakvih rešenja, u ovom istraživanju se primenjuje fazi analitički hijerarhijski proces (FAHP). Ova metoda je posebno pogodna za kontekste u kojima se stručne evaluacije, koje često uključuju kvalitativne kriterijume poput uklapanja u pejzaž ili uticaja na lokalnu ekonomiju, ne mogu izraziti sa apsolutnom preciznošću. Naš pristup integriše fazi logiku radi upravljanja subjektivnošću i neodređenošću u evaluacijama, kao i kvantitativnim faktorima poput troškova i zasićenosti saobraćaja. Na osnovu opsežnog pregleda literature i utvrđenih standarda u oblasti saobraćajnog inženjeringa i urbanog planiranja, razvijena je sveobuhvatna mreža od 32 kriterijuma i potkriterijuma koji obuhvataju ključne aspekte kao što su bezbednost saobraćaja, nivo usluge i protok saobraćaja. Eksperti dodeljuju težinske vrednosti ovim kriterijumima, a one se zatim obrađuju pomoću FAHP metode kako bi se dobio globalni pokazatelj performansi. Ovaj pokazatelj omogućava rangiranje i poređenje različitih projektnih rešenja.Rezultati: Primena FAHP okvira dovodi do izračunavanja globalnog pokazatelja performansi koji omogućava objektivno rangiranje alternativnih rešenja za raskrsnice. Metodologija pruža strukturiran pristup za balansiranje više, često konfliktnih, kriterijuma u složenim okruženjima odlučivanja. Praktična primenljivost metode prikazana je kroz studiju slučaja raskrsnice Šetija, u kojoj je uspešno identifikovana optimalna konfiguracija od više predloženih varijanti. Ovo potvrđuje svestranost FAHP metode u evaluaciji performansi unutar složenih urbanih sistema.Zaključak: Ova studija uspešno pozicionira FAHP unutar šireg okvira višekriterijumske analize odlučivanja (MCDA) i nudi originalnu primenu u oblasti projektovanja raskrsnica. Integracijom fazi logike, metodologija efikasno upravlja neizvesnošću u vezi sa kvalitativnim i kvantitativnim kriterijumima evaluacije, što je posebno korisno kada je teško doći do preciznih stručnih procena. Predloženi okvir predstavlja robustan i višedimenzionalan alat za urbaniste i saobraćajne inženjere, i omogućava informisanije i optimizovanije odluke o infrastrukturi u složenim urbanim raskrsnicama.
Keywords: raskrsnica; fazi analitički hijerarhijski proces (FAHP); alternativna projektna rešenja; kriterijumi; nivo usluge; složeni pokazatelj performansi (CPI)