Poboljšanje performansi muljevitog peska primenom cementa i vlaknaste armature: studija mehaničkog ponašanja - Halimi, Asma; Bourokba, Amal Souad; Ghembaza, Moulay Smaine; Hachichi, Abderlkader (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Cilj ovog rada je valorizacija lokalnog materijala iz zapadnog regiona Alžira za potencijalnu primenu u izgradnji puteva. Glavni cilj je ispitivanje uticaja dodavanja sintetičkih polipropilenskih vlakana i prirodnih biljnih vlakana Alfa u različitim količinama (0%, 0,3%, 0,6% i 0,9%) na čvrstoću muljevitog peska stabilizovanog sa 4% cementa.Metode: Ispitivanje se vrši testovima jednoaksijalne (nekonfinovane) čvrstoće i nekonsolidovanim nedreniranim triaksijalnim testovima. Ispitivanja se sprovode na mešavinama sastava tlo–vlakna–cement koje su statički zbijene u uslovima standardnog Proktorovog optimuma (SOP) (dmax = 17 kN/m³ i wopt = 16,6%) i očvrsle su na otvorenom u vremenskom periodu od jedan, sedam i 28 dana.Rezultati: Rezultati su pokazali značajno poboljšanje mehaničke čvrstoće tretiranog tla, uz promenu ponašanja pri lomu iz krhkog u duktilno. Dodatak 0,3% vlakana povećao je koheziju uz istovremeno smanjenje ugla unutrašnjeg trenja. Pored toga, uzorci ojačani vlaknima i cementom pokazali su veću krutost u poređenju sa netretiranim tlom. Takođe, najveća jednoaksijalna čvrstoća na pritisak postignuta je kombinacijom 0,9% vlakana i 4% cementa.Zaključak: Ojačavanje cementiranog muljevitog peska polipropilenskim i Alfa vlaknima značajno poboljšava njegovu mehaničku čvrstoću i krutost. Dodatak od 0,9% vlakana daje najveću čvrstoću na pritisak, uz efikasan prelaz ponašanja tla iz krhkog u duktilno. Ovi rezultati potvrđuju da je valorizacija lokalnih alžirskih materijala
Keywords: muljeviti pesak; biljka Alfa; polipropilenska vlakna; otpornost na smicanje; ugao trenja; kohezija; jednoaksijalna čvrstoća na pritisak