Modeliranje širenja pukotine zamora u 2D strukturama primenom CPCN-FEM pristupa koji se zasniva na čvorovima - Mahmoudi, Noureddine; Bentahar, Mohammed; Nedir, Hachemi; Moulai Arbi, Youcef (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Cilj ovog rada je modeliranje širenja pukotina nastalih usled zamora uvođenjem numeričke metode CPCN-FEM (eng. Crack Propagation by Coordinates of Nodes – Finite Element Method) koja predviđa putanje pukotina sistematskim generisanjem koordinata čvorova oko fronta pukotine. Metode: Pristup definiše četiri glavna čvora za kontrolu pravca širenja i izračunava faktore intenziteta napona (K I) i (K II), kao i ugao nagiba pukotine (β).Metoda je implementirana u FORTRAN-u radi automatizacije praćenja čvorova, ažuriranja koordinata i postepenog napredovanja pukotine u dvodimenzionalnom elastičnom izotropnom modelu. Simulacije se sprovode i upoređuju sa analitičkim rešenjima putanje pukotine koristeći Ričardov kriterijum za određivanje orijentacije pukotine.Rezultati: Numerički model je reprodukovao očekivane putanje pukotina uz visoko podudaranje sa analitičkim predviđanjima i pokazao stabilno ponašanje pomeranja kroz više slučajeva širenja. Integritet mreže je očuvan tokom svih koraka širenja.Zaključak: Rezultati pokazuju da metoda CPCN-FEM predstavlja tačnu, efikasnu i mrežno stabilnu tehniku za modeliranje širenja pukotina nastalih usled zamora koja pruža pouzdana predviđanja evolucije putanje pukotine u mehanici loma.
Keywords: širenje pukotina; faktor intenziteta napona (SIF); metoda konačnih elemenata; CPCN-FEM; koordinate čvorova; mehanika loma