Organsko-geohemijska procena crnih škriljaca: Studija slučaja doline Saoura, region Tamtert, Alžir - Kadou, Abdelghani; Rebhi, Boudjema (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Crni škriljac se sve više prepoznaje kao značajni nekonvencionalni izvor ugljovodonika zbog svog bogatstva organskom materijom i potencijala za proizvodnju nafte i gasa. Međutim, njegova složena geohemijska priroda, posebno u nedovoljno istraženim regionima poput Tamerta u jugozapadnom Alžiru, predstavlja izazov za preciznu procenu. Cilj ovog istraživanja je procena potencijala crnih škriljaca iz oblasti Džebel-Zereg korišćenjem naprednih metoda organske geohemije.Metode: Prikupljeno je pet uzoraka crnog škriljca iz Džebel-Zerega, region Tamert. Određen je sadržaj ukupnog organskog ugljenika (eng. TOC), a sprovedene su i Rock-Eval 6 piroliza i elementarna analiza. Mereni parametri uključivali su TOC, S1, S2, Tmax, Indeks vodonika (HI), Indeks kiseonika (OI) i refleksivnost vitrinita (Ro), što je omogućilo analizu tipa organske materije, termalne zrelosti i kapaciteta generisanja ugljovodonika.Rezultati: Vrednosti sadržaja ukupnog organskog ugljenika kretale su se od 0,51 do 2 %, sa prosekom od 1,33 %, što ukazuje na prihvatljiv do vrlo dobar kvalitet matičnih stena. Vrednosti S2 kretale su se od 0,45 do 4 mg HC/g stene, a prosečni Indeks proizvodnje (PI) iznosio je 2,23. HI vrednosti (51–233 mg HC/g TOC), zajedno sa OI i Tmax, ukazuju na prisustvo kerogena tipa II i III, što sugeriše potencijal za proizvodnju i nafte i gasa. Vrednosti Tmax (435–465 °C, prosečno 447 °C) i refleksivnost vitrinita (0,68–1,19 %) potvrđuju termalnu zrelost. Pozitivna korelacija između TOC i S1 vrednosti podržava prisustvo endogenih ugljovodonika.Zaključak: Integrisani geohemijski pristup potvrđuje da su crni škriljci iz Džebel-Zerega termalno zreli i bogati organskom materijom, sa obećavajućim potencijalom za proizvodnju naftnih škriljaca. Ovi rezultati podržavaju dalja istraživanja i razvoj nekonvencionalnih izvora ugljovodonika u regionu Tamert.
Keywords: crni škriljac; Džebel-Zereg; elementarna analiza; potencijal ugljovodonika; organska materija; Rock-Eval piroliza; procena matičnih stena; ukupni organski ugljenik