Sveobuhvatna studija uticaja strukturnog parametra hidrauličnog amortizera na stabilnost gađanja bacača granata - Nguyen Van, Dung; Bien, Vo Van; Nguyen Minh, Phu; Dao Manh, Hung (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Glavni cilj rada je predstavljanje nove metode za procenu stabilnosti automatskog naoružanja montiranog na tronožac tokom rafalne paljbe.Metode: Matematički model je uspostavljen na osnovu teorije mehanike sistema sa više tela. Lagranževa jednačina druge vrste korišćena je za formiranje sistema diferencijalnih jednačina kretanja mehaničkog sistema. Matematički model uzima u obzir uticaj elastičnosti podloge i uticaj nišandžije putem elastično-prigušnih veza. Dinamičke simulacije sprovedene su na bacaču granata AGS-17. Dobijeni rezultati proračuna su upoređeni sa eksperimentalnim rezultatima radi verifikacije predloženog modela.Rezultati: Rezultati poređenja pokazuju neočekivano visok nivo podudaranja između teorijskog modela i eksperimentalnih rezultata. Greške u početnoj brzini projektila i brzini paljbe iznose 2,52%, odnosno 6,18%. Na osnovu teorijske osnove matematičkog modela, ispitan je uticaj pojedinih strukturnih parametara hidrauličnog amortizera na stabilnost gađanja automatskog bacača granata. Rezultati istraživanja predstavljaju pouzdanu teorijsku osnovu za unapređenje, projektovanje i proizvodnju hidrauličnih amortizera za bacače granata, kao i za automatsko naoružanje uopšte.Zaključak: Rezultati istraživanja prikazani u ovom radu pružaju visoku tačnost i pouzdanost. Rad predstavlja pouzdan naučni dokument za optimalno projektovanje strukture sistema naoružanja. Ključne reči: bacač granata, stabilnost gađanja, automatsko naoružanje, sistemi automatske paljbe, hidraulični amortizer.
Keywords: bacač granata; stabilnost gađanja; automatsko naoružanje; sistemi automatske paljbe; hidraulićni amortizer