Održivo ojačavanje betona vlaknima upotrebom nusproizvoda iz proizvodnje - IRKI, Ilyes; KESSEIR, Mohamed; DEBIEB , Farid; SETTARI, Chafika (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2026)
Uvod/cilj: Beton je materijal sa veoma visokom kompresivnom, ali veoma niskom zateznom čvrstoćom, što ga čini krtim pri delovanju zateznih i savojnih naprezanja, pri čemu se prevremeni lom manifestuje pojavom pukotina. Ova naprezanja mogu se smanjiti ojačavanjem betona različitim vrstama vlakana dobijenih iz industrijskog ili drugog otpada. Metode: U tom kontekstu, cilj ovog rada je primena industrijskog metalnog otpada u sastav betona i njegovo poređenje sa betonom ojačanim metalnim vlaknima radi prevazilaženja nedostatka zatezne čvrstoće. Korišćene su dve vrste industrijskih vlakana i dve vrste otpada, aluminijumski i čelični otpad (u obliku strugotina) dobijen iz postrojenja za mehaničku obradu. Svojstva svežih i očvrslih betona sa različitim vlaknima analizirana su i upoređena sa prirodnim betonom koji ne sadrži vlakna. Rezultati: Na osnovu eksperimentalnih rezultata može se zaključiti da primena ovakvog otpada u sastav betona dovodi do smanjenja obradivosti betonskih mešavina, poboljšanja zatezne čvrstoće i značajnog smanjenja skupljanja betona, bez uticaja na kompresivnu čvrstoću.Zaključak: Nakon detaljne analize dobijenih rezultata, utvrđeno je da je optimalni procenat recikliranih čeličnih vlakana 15%. Zatezna čvrstoća na ovom nivou uporediva je sa čvrstoćom betona koji je ojačan industrijskim vlaknima. Ovo otkriće je posebno značajno za strategiju održivog razvoja Vlade Alžira koja promoviše unapređenje karakteristika materijala i očuvanje prirodnih resursa.
Keywords: beton ojačan vlaknima; industrijska vlakna; dimenzionalne promene; mehaničke karakteristike; metalni otpad; oporavak