Metaheuristički pristup optimizaciji težina u metodiTOPSIS za procenu uspeha kandidata na vozačkom ispitu - Sarić, Ivana; Vujadinović, Jasmina; Nikolić, Rale (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Сажетак: Увод/циљ: Безбедност у саобраћају и поуздана селекција возача представљају важан сегмент савременог друштва. Циљ овог рада је унапређење поступка процене успешности кандидата на возачком испиту применом вишекритеријумских метода одлучивања и метахеуристичке оптимизације. На основу резултата добијених Vienna Test System-ом, предложена је примена TOPSIS методе са адаптивним одређивањем тежина критеријума.  Методе: Тежински коефицијенти TOPSIS методе оптимизовани су помоћу три метахеуристичка алгоритма – генетског алгоритма (GA), алгоритма мрављих колонија (ACO) и алгоритма пчелињих колонија (BCO). Током оптимизације коришћене су две различите функције циља: AUC и F1-score, како би се испитало њихово дејство на тачност и стабилност модела. Експериментални оквир обухвата три сегмента: (1) поређење перформанси GA, ACO и BCO метахеуристика за AUC функцију циља, (2) аналогно поређење за F1-score функцију циља и (3) међусобну анализу AUC и F1-score оптимизованих модела.         Резултати: Добијени резултати указују да избор метахеуристичког алгоритма и функције циља значајно утичу на перформансе TOPSIS методе. Оптимизација са AUC функцијом циља довела је до стабилнијих модела и бољег баланса између успешних и неуспешних кандидата, док је оптимизација са F1-score функцијом циља постигла већу осетљивост и бољу идентификацију успешних кандидата. Закључак: Увођење метахеуристичких алгоритама у оптимизацију тежина TOPSIS методе омогућава адаптивно и поузданије рангирање кандидата, чиме се доприноси развоју интелигентних система за селекцију возача и унапређењу безбедности у саобраћају. Добијени резултати потврђују да правилним избором функције циља и алгоритма оптимизације може да се постигне знатно побољшање тачности модела.
Keywords: TOPSIS, метахеуристике, GA, ACO, BCO, F1-score, AUC, Vienna Test System, вишекритеријумско одлучивање