Održivi samozbijajući beton: uticaj kombinovanog mermernog otpada u obliku finog i krupnog agregata - El Ghazali, Belgacem Mohamed; Ouldkhaoua, Younes; Herihiri , Ouided; Lyacia, Sadoudi; Arroudj, Karima (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Zaštita životne sredine putem recikliranja otpada jedan je od najvećih izazova današnjice. Inertni otpad, nastao uglavnom u industriji, predstavlja znatan udeo koji šteti životnoj sredini jer se akumulira u prirodi.Metode: Ispitivan je uticaj valorizacije mermernog otpada u obliku peska i šljunka na reološka i mehanička svojstva samozbijajućeg betona (SCC). Za potrebe istraživanja mermer je korišćen kao fini agregatni pesak (MAS) u količinama od 10%, 20%, i 30%, a kao krupni agregatni šljunak (MAG) u količini od 100%.Rezultati: Pokazano je da je uvođenje mermernog otpada (MW) kao agregata imalo pozitivan uticaj na reološke karakteristike, znatno smanjujući potrebu za doziranjem superplastifikatora. Zaključak: Imajući u vidu  mehaničke momente, korišćenje krupnog agregatnog šljunka dovelo je do poboljšanja mehaničke čvrstoće.Ključne reči: samozbijajući beton, mermerni otpad, reološko ponašanje, doziranje superplastifikatora, mehanička čvrstoća, životna sredina
Keywords: samozbijajući beton, mermerni otpad, reološko ponašanje, doziranje superplastifikatora, mehanička čvrstoća, životna sredina