Hemijski sastav i toksičnost otpadnih voda iz kade za uklanjanje dlaka pri obradi sirove kože: studija slučaja štavionice u Batni, Alžir - Selma, Benbrahim; Sabrina, Tamersit; afaf, lalmi; Chahrazad, Amrane; Fatima, Chemlal (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Industrija kože u Alžiru značajno doprinosi njenoj ekonomiji, ali se tokom procesa štavljenja stvaraju otpadne vode visokog stepena zagađenosti. Cilj studije jeste da utvrdi hemijski sastav otpadnih voda iz kada za uklanjanje dlaka pri štavljenju, kao i da proceni njihovu toksičnost na životnu sredinu.Metode: Analizirani su uzorci otpadnih voda iz štavionice u Batni gde su se prerađivale ovčije i kozje kože. Trinaest uzoraka je ručno prikupljeno tokom 35 dana (od 5. aprila do 10. maja 2022), a zatim su izvršene standardne hemijske analize za procenu parametara poput pH vrednosti, provodljivosti, ukupnih suspendovanih materija (TSS), sulfida, jona amonijaka, kao i proteina.Rezultati: Pokazano je da otpadne vode imaju visoku pH vrednost (12,47 u proseku), visoku provodljivost (13,38 mS/cm), kao i znatno visoke nivoe zagađivača: sulfida (1120–1650 mg/L), TSS (862–2220 mg/L) i hemijske potrošnje kiseonika (10,422–43,747 mg/L). Otpadne vode su sadržale i slobodne aminokiseline i proteine, proizvode delimično hidrolizovanih proteina kože, što je povećavalo njihovu toksičnost.Zaključak: Usled neprečišćenih otpadnih voda poreklom iz kada za skidanje dlaka pri štavljenju dolazi do velikih rizika po životnu sredinu. Stoga se, radi smanjenja zagađivanja, naglašava potreba za efikasnim rešenjima za prečišćavanje . Rezultati pružaju važan uvid u ekološke izazove industrije kože i ističu važnost održivog upravljanja otpadnim vodama.
Keywords: industrija kože, zagađivanje, otpadne vode od skidanja dlaka, karakterizacija, otpadne vode, toksičnost