Komparativna studija dva različita zeolita, BEA i ZSM-5, modifikovana bakrom i gvožđem tokom oksidacije fenola vodonik-peroksidom - TALHAOUI, Fatiha; Хамиди, Фатиха; Medina, Fransisco (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Zagađenje vode organskim jedinjenjima kao što je fenol predstavlja značajan ekološki rizik. Cilj ovog istraživanja bio je da se uporedi katalitička efikasnost zeolita ZSM-5 i BEA, modifikovanih gvožđem (Fe) i bakrom (Cu), u mokrojoksidaciji fenola korišćenjem vodonik-peroksida (H₂O₂).Metod: Zeoliti BEA i ZSM-5 sintetisani su hidrotermalnim metodama, a zatim podvrgnuti jonskoj razmeni radi unošenja Cu²⁺ i Fe²⁺. Katalizatori su okarakterisani tehnikama XRD, FTIR, SEM i XPS. Oksidacija fenola izvođena je na 80°C u vodenoj sredini, sa molarnim odnosom H₂O₂/fenol između 10:1 i 15:1. Reakcioni proizvodi analizirani su metodom HPLC.Rezultati: Kristalna struktura zeolita očuvana je nakon jonske razmene. Metali su bili ravnomerno raspoređeni na površini. Katalizatori Fe-BEA i Fe-ZSM-5 pokazali su najveću aktivnost (do 99% konverzije), zatim Cu-BEA (88%) i Cu-ZSM-5 (68%). Čisti zeoliti pokazali su nisku aktivnost (
Keywords: ZSM-5; BEA; vodonik-peroksid; oksidacija fenola; heterogena kataliza