Pouzdanost veštačke inteligencije u civilnim i vojnim primenama - Pokorni, Slavko J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Увод/циљ: Циљ овог рада је да покаже значај поузданости и расположивости за Uvod/cilj: Cilj ovog rada jeste da pokaže značaj pouzdanosti i raspoloživosti veštačke inteligencije, koja se danas primenjuje u gotovo svim oblastima života. Kao i bilo koji  proizvod ili uređaj, tako i veštačka inteligencija može da otkaže. Ipak, ona treba da bude pouzdana. Uglavnom se realizuje kao softver, ali uključuje hardver, podatke i korisnika, pa je složena za ugradnju i procenu pouzdanosti.Metode: Ovo istraživanje je rađeno uglavnom korišćenjem objavljenih članaka autora ovog rada, kao i nekih drugih radova i dokumenata.Rezultati: Rezultat istraživanja jesu kratke definicije pouzdanosti, dostupnosti, veštačke inteligencije, pouzdanosti hardvera, softvera, podataka i korisnika, kao i pouzdanosti veštačke inteligencije. Pored toga, ukratko su analizirani neki razlozi nepouzdanosti veštačke inteligencije, kao što su kvalitet podataka, mali ili nedovoljan broj podataka za obuku i testiranje, obuka na nerealnim podacima, priroda algoritama učenja i nekompetentnost korisnika. Zaključak: Pouzdanost veštačke inteligencije je veoma važna, što se mora uzeti u obzir prilikom njenog projektovanja i upotrebe.
Keywords: veštačka inteligencija, pouzdanost, raspoloživost, hardver, softver, korisnik, podaci