Strateški okvir za izbor naprednih PVO sistema: uvidi iz zemlje u razvoju: Hibridni MCDM okvir za izbor raketnih sistema - Ali, Yousaf (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj:Danas svaka država pokušava da unapredi svoj sistem odbrane  nabavkom  novih  tehnologija.  Jednuod  najvažnijih komponenti   sistema   odbrane   predstavljasistem protivvazduhoplovne odbrane (PVO)koji obuhvata lovačkeavione, bespilotne  letelice,  3D  radare,  borbena  komandna  vozila  i raketne  sisteme.Raketni  sistem  je  postao  najvažnija komponenta  sistema  PVO  širom  sveta.  Usled  ograničenih sredstava i slabe ekonomije, zemlje u razvoju imaju poteškoće da nabave PVO sistem koji odgovara njihovim resursima i ekonomskim mogućno   stima. Svrha ovog istraživačkog rada jeste da prouči potrebe  i  ciljevesistema  odbrane  vazduhoplovnih  snaga Pakistana, kao i da predložinajbolji raketni sistem koji bipoboljšao postojeći PVO sistem.Metode: Hibridna metodologija višekriterijumskog odlučivanja (MCDM), metod  a  DEMATELi metoda analitičkoghijerarhijskogproce  sa  (AHP) korišćene su za procenu faktora koji utiču na raketni sistem, kao   i za  izbor najboljeg raketnog sistema za Pakistan.Rezultati:Ukazano  jeda  je  za  PVO  Pakistana  najpogodniji raketni sistem S-400,  a zatim  THAAD  i  S-300, koji mogu da zadovolje trenutne bezbednosne potrebe zemlje.Zaključak:Zaključeno jeda sposobnost preciznog gađanja ciljeva, domet i manevarske sposobnosti  predstavljaju vodeće faktore koji  imaju  značajniju  ulogu  u  sistemu  PVO  Pakistana.  Ovo istraživanje je prvo takve vrste koje koristi pristup DEMATEL-AHPza  procenu  sistema  PVO  u  zemlji  u  razvoju  kao  što  je Pakistan.
Keywords: Pakistan, PVO, raketni sistem, MCDM, DEMATEL-AHP.