Izbor airsoft puške za urbanu borbu primenom hibridnog modela višekriterijumskog odlučivanja BORDA-AHP-SAW i Entropy-Critic-FanMa-SAW - Aleksic, Aleksandar; Živković, Miša; Projović, Damir; Petronijević, Milorad; Bozanić, Darko (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
У раду је представљен начин примене метода вишекритеријумског одлучивања у циљу одабира airsoft реплике аутоматске пушке за увежбавање тактичких поступака у урбаној борби. Прво је извршено рангирање критеријума од стране експерата према којима ће се вршити избор алтернативе. Применом BORDА и AHP метода су одређени тежишни коефицијенти критеријума а затим је најповољнија алтернатива одабрана применом SAW метода. Поступак одабира је поновљен када се врши одабир без експерата већ су тежишни коефицијенти критеријума одређени објективним методама Entropy-Critic-FanMa и извршена је компаративна анализа резултата. Циљ рада је да се комбинацијом метода вишекритеријумског одлучивања одабере најефикаснија airsoft пушка за професионалну и цивилну употребу за увежбавањаетактичких радњи и поступака у урбаној борби. Минималан утрошак ресурса је увек полазна основа данашњице уз обезбеђење што ефикасаног начин увежбавања тактичких радњи у које су реалне стварним условима. По први пут је приказан начин одређивања тежишних коефицијената критеријума употребом мултидисциплинарних метода вишекритеријумског одлучивања на конкретном проблему из области Тактике са системима наоружања са експертским мишљењем а затим су резултати упоређени када не би били ангажовани експерати. Експерти из области тактике и наоружања са Војне академије су најпре одабрали и рангирали седам критеријума. Затим су њихова мишљења сублимирана уз помоћ BORDА метода, и резултати унешени у  AHP метод ради избора тежишних коефицијената критеријума. На крају је на основу SAW  метода извршен избор  најповољније алтернативе. Пошто је наведени поступак одређивања тежишних коефицијената критеријума по први пут прорачунат ангажовањем експерата на овај начин, поступак одабира најповољније алтернативе је поновљен, без ангажовања експерата, већ су тежине критеријума одређене објективним методама те су резултати упоређени компаративном анализом. Алтернативе су пет airsoft пушака са hopup комором, од којих се неке користе на Војној академији и у специјалним јединицама војске за увежбавање различитих борбено-тактичких радњи а у цивилству их користе љубитељи airsoft наоружања.Избор најповољније airsoft пушке, која ће обезбедити минималан утрошак ресурса и максимално повољне перформансе и што већу реалистичност борбеној ситуацији при увежбавању тактичких радњи у урбаној средини. Решење уз компаративну анализу резултата добијених на два начина узима у обзир истовремену оптимизацију седам критеријума, који се незнатно разликују, ради одабира најефикасније airsft пушке за увежбавање тактичких поступака у циљу обезбеђења услова који су најприближнији реалној борбрној ситуацији на кратким дистанцама.
Keywords: airsoft пушка, одабир, BORDA, AHP, SAW, Entropy, Critic, FanMa метод