Optimizacija procesa dizajniranja artiljerijsko-raketnog sistema za protivvazduhoplovna dejstva primenom hibridnog trouglastog pristupa IT2FS-DEMATEL-MABAK - Petrović, Ivan; Petrović, Milan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Увод/циљ: У раду је приказана могућност оптимизације процеса дизајнирања артиљеријско – ракетног система за противваздухопловна дејства малог домета применом хибридног вишекритеријумског (интеграцијом ДЕМАТЕЛ и МАБАК метода) приступа у одлучивањуу троугластом интервалном фази окружењу типа 2. Анализом садржаја извршена је селекција тактичко техничких захтева и подзахтева. Такође, у раду је извршена приоритетизација захтева и одређене су релативне тежине захтева и подзахтева и креиран је вишекритеријумски модел одлучивања (ВКО модел) за евалуацију почетних пројеката дизајнирања артиљеријско – ракетног система за противваздухопловна дејства малог домета. У раду је извршено и тестирање модела.Методе: Предложен ВКО модел комбинује ДЕМАТЕЛ и МАБАК методе модифковане помоћу троугластих интервалних фази скупова типа 2 (ИТ2ФС). Троугласти ИТ2ФС-ДЕМАТЕЛ метод је примењен за одређивање тежине захтева и подзахтева, док је троугласта ИТ2ФС-МАБАК метода примењена за евалуацију алтернатива - почетне пројектне документације за дизајнирање артиљеријско – ракетног система за противваздухопловна дејства малог домета.Резултати: Интегрисање вишеструког ВКО приступа заснованог на троугластим ИТ2ФС у јединствен модел који се може применити у процесу дефинисања оптималне почетне пројектне документације за дизајнирање артиљеријско – ракетног система за противваздухопловна дејства малог домета. Закључак: Рад доприноси војној науци приликом доношења одлука у процесу дизајнирања артиљеријско – ракетног система за противваздухопловна дејства малог домета.
Keywords: троугласти интервални фази скупови типа 2, артиљеријско - ракетни систем малог домета.