Analiza primene metoda vibrodijagnostike i termovizije u cilju otkrivanja rane faze defekata na industrijskom sistemu mešač-reduktor – studija slučaja - Novaković, Borivoj; Djordjevic, Luka; Jerković, Damir; Bakator, Mihalj (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/svrha: Ležajevi predstavljaju ključne komponente bez kojih funkcionisanje sistema koji su podložni velikim opterećenjima ne bi bilo moguće. Proces ugradnje ležajeva u rotacione sisteme značajno utiče na njihov vek trajanja, pouzdanost i efikasnost. Precizna i pažljiva ugradnja ležajeva od suštinskog je značaja za postizanje optimalnih performansi rotacionih sistema. Ispravna montaža ležajeva doprinosi ravnomernoj raspodeli opterećenja, smanjenju trenja i minimizaciji habanja. Pored toga, pravilno postavljeni ležajevi smanjuju rizik od vibracija, buke i potencijalnih kvarova sistema. Stoga, proces ugradnje ležajeva predstavlja ključni korak u održavanju pouzdanog i efikasnog rada rotacionih sistema, čime se produžava njihov radni vek i smanjuje potreba za popravkama.Metodologija: Metodologija primenjena u ovoj studiji kombinuje vibrodijagnostičku analizu industrijskog miksera sa planetarnim reduktorom i istovremenu primenu termografskih tehnika. Ovaj integrisani pristup pruža sveobuhvatno razumevanje stanja sistema i pomaže u identifikaciji potencijalnih izvora zagrevanja unutar reduktora i miksera. Vibrodijagnostičke analize obuhvatale su ispitivanje vibracija koje generiše planetarni reduktor tokom rada, uz interpretaciju rezultata sa ciljem detektovanja mogućih neravnoteža, oštećenja ili nepravilnosti unutar mehaničkog sistema. S druge strane, primena termografije omogućila je vizuelizaciju raspodele temperature na kritičnim tačkama reduktora, što je olakšalo identifikaciju termičkih anomalija. Integracija ovih metoda omogućava holistički naučni pristup analizi sistema planetarnog reduktora, omogućavajući detaljnu dijagnostiku i razumevanje uzroka potencijalnih operativnih problema.Rezultati: Pažljiva interpretacija prikupljenih podataka omogućila je identifikaciju potencijalnih uzroka termičkog opterećenja u planetarnom reduktoru, pružajući sveobuhvatan uvid u mehaničke i termičke aspekte celog sistema. Integracija vibrodijagnostičkih i termografskih metoda predstavlja ključni element holističkog analitičkog pristupa, koji je neophodan za iscrpno razumevanje performansi i ukupnog stanja planetarnog reduktora i industrijskog miksera. Dobijeni rezultati čine osnovu za razvoj preciznih dijagnostičkih procedura i postavljanje temelja za implementaciju relevantnih unapređenja ili strategija održavanja u sistemu. Na taj način može se optimizovati radni učinak planetarnog reduktora i produžiti njegov radni vek.Zaključak: Primenjena metodologija, zasnovana na vibrodijagnostičkim analizama i termografskim tehnikama, pružila je sveobuhvatan uvid u stanje planetarnog reduktora i industrijskog miksera koji ga sadrži. Sve analize opisane u tekstu sprovedene su na svakom komponentu sistema miksera. Detaljna interpretacija podataka omogućila je identifikaciju potencijalnih uzroka zagrevanja reduktora, pružajući dublje razumevanje mehaničkih i termičkih aspekata sistema. Na taj način, efikasnost održavanja analiziranog sistema može biti značajno unapređena.
Keywords: planetarni reduktor; industrijski mikser; vibrodijagnostika; termografija; analiza; ležaj; pouzdanost; održavanje