Korišćenje veštačkih neuronskih mreža u prediktivnoj analizi samozbijajućeg maltera ojačanog ciglenim prahom - laidani, zine el abidine; sahraoui, mohamed; Ouldkhaoua, Younes; Benabed, Benchaa; Belgacem, Mohamed El Ghazali (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Увод/циљ: Samospružajući malter je specijalan malter koji ima dovoljno fluida da se konsoliduje samo težinom svog vlastitog tela, bez potrebe za mehaničkom vibracijom, što mu daje veliku vrednost u primeni u složenim građevinskim radovima i popravkama. U ovom radu biće sprovedena istraživanja o korišćenju praška od cigle kao zamene za cement u samospružajućim malterima (SCM), sa detaljnim istraživanjem efekata na obradljivost, čvrstoću na pritisak i ostale osobine.Методе: Predloženo istraživanje modelira odnos između različitih parametara, sadržaja praška od cigle i njegove finoće sa rezultatnim osobinama maltera koristeći modele veštačkih neuronskih mreža (ANN).Резултати: Rezultati su pokazali da dodatak praška od cigle do 10% zamene za cement poboljšava obradljivost, dajući opadanje toka (slump flow) u opsegu od 306 do 309 mm i vreme toka kroz levak između 4.8 i 5.4 s, dok je čvrstoća na pritisak bila u opsegu od 45 do 60 MPa nakon 28 dana. Međutim, pri višim nivoima zamene od 20%, opadanje toka se smanjilo na 285 mm, vreme toka kroz levak povećalo se na 9 s, a čvrstoća na pritisak opala je na 35 MPa.Закључак: Istraživanje ilustruje prašak od cigle kao obećavajući reciklirani materijal za primenu u SCM, ne samo da bi smanjio uticaj na životnu sredinu, već i da poboljša performanse, iako optimizacija njegovog nivoa zamene treba biti pažljivo urađena kako bi se balansirali obradljivost i čvrstoća.
Keywords: скупљање, бетон, челик, време, поједностављени приступ.