Prilog unapređenju rada i upravljanja u Vojnoj akademiji i na Univerzitetu odbrane - Andrejić, Marko D.; Andrejić, Ivana M.; Arsić, Slaviša N.; Ljubojević, Srđan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
Obimne i dinamične organizacione promene koje su u poslednjih nekoliko godina sprovođene u oblasti odbrane zahvatile su i oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada vezanog za odbranu. Nastojao se formirati novi, integrisani naučni i obrazovni sistem, harmonizovan sa nacionalnim sistemom, koji će biti samoobnovljiv i delom samoodrživ, te kao takav biti koristan ne samo sistemu odbrane već i široj društvenoj zajednici. Da bi se operacionalizovala osnovna zamisao osnovan je Univerzitet odbrane, kao državni univerzitet i institucija integrativnog karaktera u kojoj se odbrana izučava i istražuje na naučnim osnovama. Analizom funkcionisanja Univerziteta odbrane na nečelima i logici sistemskog i situacionog pristupa, kroz sagledavanje postojećih načina rada, trenutnih mogućnosti, potreba i očekivanih rezultata, može se uočiti da postoje mogućnosti za opšte unapređenje postojećeg stanja i za postizanje višeg nivoa organizacionih performansi. Mogućnosti za unapređenje stanja postoje u oblasti usklađivanja postojeće i nacionalne normativno-zakonske regulative, zatim organizacije, organizacione kulture, u oblasti tehnologije rada, kvaliteta i raspodele, u funkcijama i procesima, kao i u domenu pojedinačnih elemenata sistema.
Keywords: education||; ||obrazovanje; change||; ||promena; integral approach||; ||integralni pristup; quality||; ||kvalitet.