Uvođenje jedinstvenog komunikacijskog informacionog sistema E-112 - Petreski, Drage T.; Iliev, Andrej P.; Petreska, Aleksandra D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
Uvođenje evropskog broja za hitne događaje 112 u Republici Makedoniji treba da omogući poboljšanje, koje će biti implementirano, uređeno i u saglasnosti sa evropskom zakonodavnom regulativom. Dokaz za to jesu brojni benefiti ostvareni tokom višegodišnjeg postojanja broja 112 u državama članicama Evropske unije. Ovaj broj predstavlja integrisanu i jedinstvenu funkcionalnu i informatičko-komunikacijsku celinu. Njegovo uvođenje treba da bude podržano najnovijom tehnologijom informatičko-komunikacijskih rešenja, hardverske opreme, kao i softverskih rešenja prilagođenih uslovima države. Biće objedinjena sadašnja četiri telefonska broja za hitne događaje, koji su pod kontrolom Ministarstva policije (192), lokalnih protivpožarnih jedinica (193), Hitne medicinske pomoći (194) i Centra za upravljanje krizom (195). Predviđa se da brojevi budu zamenjeni uključivanjem u rad i potpunom implementacijom evropskog broja za hitne događaje 112 u integrisan informatičko-komunikacijski sistem.
Keywords: European number 112||; ||evropski broj 112; solutions||; ||resenja; information systems||; ||informacioni sistemi; Implementation||; ||izvrsenje; countries||; ||zemlje; Communities||; ||zajednice; benefit||; ||korist; unification||; ||ujedinjenje