Zaštita životne sredine u građevinarstvu sa osvrtom na primenu ekoloških i nano materijala - Petrović, Miloš Z.; Đorić-Veljković, Snežana M.; Karamarković, Jugoslav P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
Antropogeni i tehnogeni uticaj na životnu sredinu pojačan je u poslednjoj deceniji XX veka. Taj trend se nastavlja i u XXI veku, a ofanziva globalizacije donosi nove ekološke probleme. Globalni ekološki problemi najviše pogađaju gradove. Izgled čovekove sredine, čiji je indentitet izražen kroz formu, strukturu i boju, predstavlja jednu od najznačajnijih karakteristika prostora. Prvo što se uočava jeste građevina i urbanističko uređenje. Ljudi su uvek pridavali veliku važnost izboru materijala za izgradnju i uređenje prostora. Pri tome su korišćeni materijali koji su bili karakteristični za određene regije i podneblja. U eri savremenih tehnologija i ekspanzije novih tehničkih dostignuća, čovek i njegova okolina zahtevaju materijale koji će oplemeniti životni prostor, a konstrukcije i oblikovane volumene učiniti bogatijim i sadržajnijim. Materijali koji se primenjuju treba da zadovolje kriterijume koji omogućavaju komfor, obezbeđuju racionalno trošenje energije, zdrave životne uslove i očuvanje životne sredine. U ovom radu predstavljeni su građevinski materijali koji po svom sastavu i tehnologiji izrade doprinose zaštiti i očuvanju životne sredine.
Keywords: tree||; ||drvo; blocks||; ||blok; glass||; ||staklo; lotus||; ||lotos; concrete||; ||beton; legal documents||; ||pravni akti; tiles||; ||pločice; bricks||; ||opeka; environment||; ||životna sredina; nano materials||; ||nano materijali; eco materials||; ||eko materijali