Uticaj izdrobljenog krečnjačkog peska i praha na mehaničko ponašanje mešavina rečnog peska: eksperimentalna studija - Benyahia, Ahmed Bilal; Irki, Ilyes; Djafar Henni, Ahmed; Ezziane, Mohammed; Laidani, Zine el abidine (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Cilj ove studije jeste da ispita uticaj izdrobljenog krečnjačkog peska (crushed limestone sand –CLS) i krečnjačkog praha (limestone crushed sand dust – LCSD) na fizičko i mehaničko ponašanje rekonstituisanog rečnog peska pomoću metode volumetrijske supstitucije.Metode: U studiji su izvedeni testovi direktnog smicanja na dve serije supstitucije kako bi se procenio efekat peska CLS sa povećanjima u inkrementima od 0, 10, 20, 30, i 40%, kao i efekat praha LCSD od 0 do 35% u koracima od 5% na mehaničko ponašanje rekonstituisanog rečnog peska. Svi uzorci su pripremljeni sa 50% relativne gustine i testirani pod tri različita normalna napona, tj. pod naponima od 100, 200 i 300 kPa.Rezultati: Rezultati pokazuju da zamena rečnog peska izdrobljenim krečnjačkim peskom povećava njegova mehanička svojstva do 30%. Čvrstoća smicanja dostigla je maksimalnu vrednost od 29% pod normalnim naponom od 200 kPa. Zamena rečnog peska prahom izdrobljenog krečnjačkog peska dovodi do smanjivanja mehaničkih svojstava. Međutim, detaljnija analiza dobijenih rezultata otkriva poboljšanje u rezidualnim parametrima do 15% supstitucije.Zaključak: Nakon rigorozne analize dobijenih rezultata, utvrđeno je da pesak rekonstituisan kombinacijom 30% izdrobljenog krečnjačkog peska i 15% krečnjačkog praha nudi optimalne performanse kada je reč o poboljšanim mehaničkim svojstvima. Ovo rešenje u velikoj meri odgovara održivom razvoju strategije alžirske vlade jer promoviše poboljšane karakteristike i očuvanje prirodnih resursa, dok u isto vreme ispunjava stroge zahteve geotehaničkog sektora.
Keywords: rečni pesak; izdrobljeni krečnjački pesak; prah izdrobljenog krečnjačkog peska; supstitucija; čvrstoća smicanja; održivi razvoj