Planiranje ruta vozila radi optimizacije potrošnje goriva - Grozdanović, Predrag; Nikolić, Miloš; Šelmić, Milica (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Modeli razvijeni za rutiranje transportnih vozila, sa fokusom na životnu sredinu, pretežno su posvećeni povratnoj logistici ili transportu tereta opasnog po životnu sredinu. U relevantnoj literaturi nekoliko modela razmatra ekološke faktore za usmeravanje vozila uključenih u distribuciju robe široke potrošnje.Metode: U radu je predstavljen model za planiranje ruta vozila radi optimizacije potrošnje goriva, vodeći računa o vremenskim okvirima u kojima se opsluga može izvršiti i nosivosti vozila. Razvijen je heuristički algoritam čiji je cilj smanjenje potrošnje goriva. Takođe, metaheuristika simulirano kaljenje primenjena je da bi se poboljšala rešenja dobijena predloženom heuristikom.Rezultati: Prikazani su rezultati heurističkog algoritma za minimizaciju potrošnje goriva i poboljšani rezultati primenom metaheuristike simulirano kaljenje. Svi testovi su sprovedeni na Solomonovim instancama.Zaključak: Razvijeni pristup za rutiranje vozila obezbeđuje kompromis između transportnih kompanija i ekologije. Rezultati pokazuju da se primenom ovog pristupa mogu istovremeno minimizirati troškovi transportne kompanije i emisija CO2.
Keywords: rutiranje vozila; potrošnja goriva; simulirano kaljenje; heuristički algoritam