Poboljšanje bezbednosti posade oklopnih vozila: scientometrijska analiza i pregled zastupljenosti ključnih trendova, izazova i inovacija - Radzi, Elias M.; Hassan, Zuraida; Ismail, Mohd Azril; Abdullah, Khairul Hafezad; Arzahan, Intan Suraya N.; Ishak, Aswalni; Ghalib, Muhammad Hazim A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Ovaj rad predstavlja sveobuhvatnu analizu postojeće literature o bezbednosti posade oklopnih vozila putem objedinjavanja scientometrije i metodologije zastupljenosti.Metode: Podaci iz Scopus-a i  Web of Science korišćeni su u analizi ukupno 197 dokumenata nakon prethodne obrade i uklanjanja duplikata. U scientometrijskoj analizi korišćen je alat ScientoPy i softver VOSviewer za identifikovanje trendova pri objavljivanju, ključnih reči, kao i uticajnih akademskih doprinosa. Literatura je analizirana po zastupljenosti u okruženju SPIDER kako bi se sintetizovala najvažnija znanja iz oblasti vibracija celog tela (WBV), projektovanja vozila i bezbednosnih tehnologija. Rezultati: Nalazi istraživanja pokazuju da instaliranje pancirnog oklopa u znatnoj meri (od 10% do 20%) smanjuje izloženost celog tela vibracijama. Ovo smanjenje pripisuje se modifikacijama u rasporedu mase i krutosti vozila. Napredni materijali, kao što su aluminijumske legure, identifikovani su kao suštinski važni za povećavanje otpornosti na udar i smanjenje vibracija. Rezultati ističu važnost strukturnih modifikacija i adaptivnih tehnologija, uključujući poboljšane sisteme vešanja u rešavanju problema vibracija celog tela, kao i u povećanju bezbednosti posade u celini.Zaključak: Ova studija postavlja čvrste osnove za buduća istraživanja, ističući potrebu za optimizovanim projektovanjem vozila, kao i za integrisanim bezbednosnim strategijama radi rešavanja fizioloških i psiholoških stresora kojima su izložene posade oklopnih vozila.
Keywords: posada oklopnog vozila; vibracija celog tela; scientometrijska analiza; pregled zastupljenosti; pancirni oklop