Vrsta uparenih preslikavanja tipa Chatterjee: novi rezultati fiksne tačke i svojstva kontinuiteta u metričkim prostorima - Chand, Deep; Rohen, Yumnan; Singh, Sanasam Surenda; Fabiano, Nikola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: U radu je razmatrano uvođenje uparenih preslikavanja tipa Chatterjee koja predstavljaju proširenje tradicionalnih kontraktivnih preslikavanja ovog tipa, a koja deluju na tri tačke umesto na dve, u okviru standardnih metričkih prostora.Metode: Kontraktivna preslikavanja tipa Chatterjee koriste se u metričkom prostoru na tri tačke, umesto na dve primenom ideje uparenih kontraktivnih preslikavanja.Rezultati: Razmotren je niz svojstava predmetnih preslikavanja. Ustanovljeno je da uparena  preslikavanja tipa Chatterjee čine posebnu klasu u odnosu na tradicionalna preslikavanja ovog tipa koja poseduju najmanje jednu fiksnu tačku u odsustvu periodičnih tačaka prostog perioda 2 unutar kompletnih metričkih prostora. Takođe, pokazano je da dodatni kriterijumi za ova preslikavanja, kao što su neprekidnost i asimptotska regularnost, proširuju opseg rezultata fiksne tačke. Proširujući  doprinose Chatterjeea, uspostavljena su dva dodatna rezultata fiksne tačke primenljiva na uparena preslikavanja tipa Chatterjee u metričkim prostorima, čak i u situacijama gde nije potrebna kompletnost.Zaključak: Uparena preslikavanja tipa Chatterjee koja su najčešće diskontinualna, pokazuju neprekidnost u fiksnim tačkama slično preslikavanjima tipa Kannan i Chatterjee. U odsustvu periodične tačke prostog perioda 2, ova preslikavanja imaju fiksnu tačku unutar kompletnog metričkog prostora.
Keywords: metrički prostor; fiksna tačka; preslikavanja tipa Chatterjee; uparena kontrakcija; uparena preslikavanja tipa Chatterjee