Istraživanje efekata krutosti redenika na funkcionisanje sistema za rafalnu paljbu pomoću eksperimantalnih metoda - Vo, Bien V.; Nguyen, Phon D.; Nguyen, Phu M.; Vu, Long X. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: U ovoj studiji se pomoću eksperimentalnih metoda određuju dinamičke karakteristike sistema za rafalnu paljbu. Takođe, razmatra se i uticaj krutosti redenika.Metode: Rezultati istraživanja uključuju pomeraje osnovnog dela (nosača zatvarača) i redenika automatskih oružja za vreme rafalne paljbe. Za merenje i određivanje ovih parametara korišćen je model kamere velike brzine FASTCAM SA1.1, varijanta 675K-C1. Sila elastičnosti između spojnica redenika određena je pomoću elemenata za merenje deformacije opremljenih senzorima za merenje sile. Radi validacije pouzdanosti metoda eksperimenti su rađeni na mitraljezu PKMS.Rezultati: Pokazano je da se pri upotrebi trake krutosti 42 N/mm, kinematičke karakteristike osnovne spojnice, kao što su brzina trzanja i vreme trzanja, u znatnoj meri menjaju u  poređenju sa upotrebom trake koja ima krutost od 98 N/mm. Konkretno, maksimalna brzina trzanja može se redukovati za ~8% pri opaljivanju serije od 6 metaka. Ovi rezultati mogu da se primene u proračunima i projektovanjima radi optimizacije strukture redenika i sistema za rafalnu paljbu. Navedeni nalazi mogu da pomognu i pri izračunavanju brzine paljbe, čime se olakšava upravljanje automatskim oružjem.Zaključak: Postupak ispitivanja razvijen u ovoj studiji suštinski predstavlja teoretsku osnovu za procenjivanje i određivanje dinamičkih karakteristika drugih sistema automatskog oružja.
Keywords: sistem za rafalnu paljbu; redenik; PKMS mitraljez kalibra 7,62 mm