Analitičko ispitivanje ponašanja na interfejsu kod prednapregnute betonske grede ojačane prednapregnutom pločom vezanom kompozitnim materijalima - Mebsout, Hanane; Benatta, Mohamed Atif; Krour, Baghdad; Benachour, Oussama; Bachir Bouiadjra, Mohamed; Rahal, Nacer (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Upotreba kompozitnih materijala za armiranje armiranobetonskih konstrukcija danas je veoma česta u oblasti građevinarstva. Međutim, ovaj metod se obično ne koristi kod prednapregnutih betonskih konstrukcija. Osnovni cilj ovog rada jeste da proširi upotrebu kompozitnih materijala na armiranje prednapregnutih betonskih greda uzimajući u obzir uticaj koncentracije napona na interfejsu na ukupno ponašanje ovih konstrukcija. Metode: Predlaže se novi analitički model koji uzima u obzir način na koji prednapregnutost prednapregnutih betonskih greda utiče na napone na interfejsu. Razmatra se polinomska funkcija koja izražava varijaciju geometrijskog oblika kabla, kao i trenutne i netrenutne gubitke prednapregnute betonske grede radi rešavanja pitanja koncentracije napona na interfejsu vezivo-ploča-beton.Rezultati: Glavni nalazi ovog ispitivanja pokazuju da se, u prisustvu prednapregnutosti kabla, naponi na interfejsu neznatno smanjuju. Međutim, sa povećavanjem sile prednaprezanja primenjene na FRP ploču uočava se znatnije povećanje napona na interfejsu. Zaključak: Usled visokog stepena kontaktnih napona na kraju ploče, rizik od odvajanja postaje veći, pa se preporučuje mehanizam za ankerisanje na ivici ploče.
Keywords: prednapregnuta betonska greda; FRP kompoziti; naponi na interfejsu; orijentacija vlakana; ojačavanje