Rešavanje prigušenog sistema opruga-masa pomoću MA simulacione funkcije - Jain, Shobha; Radenović, Stojan N.; Jain, Shishir (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/svrha: U svom zanimljivom radu Pervin i Imdad (Perveen & Imdad ,2019) uveli su pojam MA simulacione funkcije koristeći ga za dokazivanje postojanja fiksne tačke za samopreslikavanje kroz  α-prihvatljivost  i kontinuitet samopreslikavanja u rasplinutim metričkim prostorima. Cilj ovog rada jeste da ustanovi teoremu jedinstvene fiksne tačke za MA kontraktivno preslikavanje relaksacijom uslova kontinuiteta i  α-prihvatljivosti mape u rasplinutom metričkom prostoru. Radi primene dobijenih rezultata, ispitano je postojanje i jedinstvenost rešenja prigušenog sistema opruga-masa. Navodi se i primer koji pokazuje validnost rezultata.Metode: Korišćena je metoda fiksne tačke sa MA simulacionom funkcijom.Rezultati: Dobijena je jedinstvena fiksna tačka za samopreslikavanje u rasplinutom metričkom prostoru.Zaključak: Fiksna tačka samopreslikavanja dobijena je bez kontinuiteta i α-prihvatljivosti samopreslikavanja putem MA simulacione funkcije. Utvrđeno je, takođe, postojanje i jedinstvenost rešenja prigušenog sistema opruga-masa pri postavljanju rasplinutog metričkog sistema.
Keywords: rasplinuti metrički prostor; M-Košijev niz; fiksne tačke; MA simulaciona funkcija