Uticaj čvrstoće betona pri pritisku na pouzdanost i momenat plastičnosti spregnutih čelično-betonskih nosača - Daanoune, Nabil; Kernou, Nassim (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: U ovoj studiji ispitan je uticaj čvrstoće betona pri pritisku na pouzdanost i plastični otporni momenat spregnutih nosača od čelika i betona. Cilj je bio da se proceni uticaj različitih čvrstoća betona na ponašanje konstrukcije, s posebnim naglaskom na plastični otporni momenat koji je kritičan za sigurnost i ispunjavanje zahteva za spregnuti nosač.Metode: Za modeliranje nelineranog ponašanja betona, Abakus je kreirao trodimenzionalni numerički model koji obuhvata model oštećenja betona usled plastičnosti (Concrete Damage Plasticity –CDP model). Analizirana je pouzdanost, a verovatnoća otkaza je procenjena pomoću simulacija Monte Karlo (MCS), kao i pomoću metoda pouzdanosti prvog (FORM) i drugog reda (SORM). Funkcija graničnog stanja određena je prema kriterijumima Evrokoda 4 uzimajući u obzir čvrstoću betona pri pritisku od 25 do 80 MPA.Rezultati: Pokazano je da čvrstoća betona pri pritisku znatno utiče na plastični otporni momenat i indeks pouzdanosti spregnutog nosača. Visoka čvrstoća betona poboljšava plastični otporni momenat, dok indeks pouzdanosti varira zavisno od svojstava materijala, geometrije spregnutog preseka, kao i uslova opterećenja.Zaključak: Čvrstoća betona pri pritisku važan je parametar koji određuje strukturne karakteristike i sigurnost spregnutih nosača od čelika i betona. Zato je pri projektovanju i proceni spregnutih konstrukcija neophodno da se varijabilnost čvrstoće betona uzme u obzir kako bi se osiguralo poštovanje standarda pouzdanosti.
Keywords: spregnuti nosač; nelinearno modeliranje; plastični otporni momenat; analiza pouzdanosti; analiza konačnih elemenata; verovatnoća otkaza