Statičko i dinamičko proučavanje spregnutih nosača sa novim interlaminarnim smičućim poljem korišćenjem različitih teorija nosača - Mohamed Krachaï, Rachida; Elmeiche, Noureddine; Mechab, Ismail; Bernard, Fabrice; Abbad, Hichem (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: U ovom radu su statički i dinamički proučavani spregnuti nosači sastavljeni od dva spojena dela sa parcijalnom interakcijom između slojeva nosača, pri čemu je uzet u obzir efekat interlaminarnog smicanja. Metode: Uvodi se novo interlaminarno polje smicanja koje za svaki sloj uzima u obzir aksijalni pomeraj, rotaciju usled savijanja i poprečno smicanje visokog reda sa novom funkcijom oblika savijanja. Jednačine ravnoteže su rešene analitički na osnovu Hamiltonovog principa. Pri tome je numeričko rešavanje ovih jednačina bilo zasnovano na principu minimiziranja svih energija korišćenjem Ricovog metoda i različitih teorija nosećih greda. Zatim je urađena komparativna studija radi izračunavanja frekvencija prirodnih vibracija dva spregnuta nosača od čelika i drveta. Rezultati: Utvrđeno je da su rezultati dobijeni za deset frekvencija prirodnih vibracija u savršenom skladu sa onima iz prethodno objavljenih radova.Zaključak: Urađena je detaljna studija na osnovu parametara geometrije i materijala za dva kompozita (beton-drvo i čelik-beton) sa dva interlaminarna polja smicanja, odnosno sa klasičnim poljem smicanja na osnovu teorije grede Timošenka i sa novim interlaminarnim poljem smicanja na osnovu teorije visokog reda. Savijanje je analizirano i statički radi ispitivanja uticaja interlaminarne sile smicanja na kratke kao i na dugačke grede.
Keywords: statičko i dinamičko ispitivanje; spregnuti nosači; parcijalna interakcija; novo polje interlaminarnog smicanja; poprečno smicanje visokog reda; nova funkcija oblika savijanja; Ricov metod