Uticaj skupljanja, temperature i stepena sprezanja (N/Nf) na ponašanje spregnutog čelično-betonskog nosača - Aouad, Halima; Rahal, Nacer; Beghdad, Houda; Sadoun, Mohamed; Souici, Abdelaziz; Zatir, Sara; Benmahdi, Khaled (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2025)
Uvod/cilj: Temperatura i efekti zavisni od vremena, kao što su tečenje i skupljanje betona, znatno utiču na ponašanje spregnutih nosača od čelika i betona. Stoga je neophodno uzeti u obzir zahteve ovih dodatnih efekata koji su predmet različitih teorijskih i numeričkih istraživanja. U ovoj studiji predlaže se analitički alat sposoban da predvidi novu preraspodelu napona prouzrokovanu kombinovanim delovanjem temperature i skupljanja betona u spregnutim čelično-betonskim nosačima u parcijalnom smičućem spoju. Takođe, uzima se u obzir parcijalni smičući spoj na interfejsu čelik-beton prema stepenu sprezanja (N/Nf).Metode: Preformulisan je model koji su Rahal i saradnici predložili 2024. godine analizirajući ponašanje spregnutih čelično-betonskih nosača u punom sprezanju pod uticajem temperature i skupljanja betona. Glavni doprinos ove studije predstavlja uvođenje uticaja stepena sprezanja (N/Nf) na interfejsu čelik-beton. Time se dolazi do analitičkog modela sposobnog da predvidi dodatna naprezanja usled skupljanja i temperature u spregnutim čelično-betonskim gredama u parcijalnom smičućem spoju.Rezultati: U odnosu na model koji su Rahal i saradnici predložili 2024. godine, ispostavilo se da su rezultati pristupa iz studije zadovoljavajući. Oni jasno pokazuju da stepen sprezanja značajno utiče na sile nastale kombinovanim delovanjem skupljanja betona i temperature.Zaključak: Rezultati navedenog pristupa dobro se slažu sa rezultatima postojećeg modela koji su razvili Rahal i saradnici. Jasno se pokazuje uticaj skupljanja betona i temperature u funkciji stepena sprezanja (N/Nf) na ponašanje spregnutih čelično-betonskih nosača.
Keywords: stepen sprezanja (N/Nf); skupljanje; vreme; interfejs čelik-beton