Neubojito oružje i njegove karakteristike - Damjanović, Dragan Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
Neubojito oružje ili, kako se još naziva, manje smrtonosno i nesmrtonosno oružje pandan je konvencionalnom naoružanju i nije namenjeno uništavanju, odnosno ubijanju žive sile. Cilj je da se broj žrtava  smanji na što manju moguću meru. Ovo oružje koristi se u borbenim situacijama kako bi ograničilo eskalaciju sukoba, odbacilo mogućnost pogibije i u situacijama gde je zabranjena upotreba konvencionalnog oružja. Neubojito oružje mogu koristiti vojske u mirovnim misijama širom sveta, vojne policije, snage Ujedinjenih nacija. Može se koristiti za kontrolisanje kretanja civilnog stanovništva ili da civilima ograniči pristup zabranjenim mestima. Njime se kontrolišu neredi, mase, zatvorenici, izbeglice, a primenjuje se i u samoodbrani. U radu se navode tipovi neubojitog oružja i razmatra da li ono na adekvatan način može zameniti konvencionalno oružje u ispunjavanju svih ovih zadataka.
Keywords: Weapons||; ||oružje; non-lethal weapon||; ||neubojito oružje; Military||; ||vojni; forcing||; ||prisiljavanje; disadvantages||; ||nedostaci; convents||; ||konvencije; conventional weapon||; ||konvencionalno oružje