Klasifikacija MANET protokola rutiranja - Tepšić, Dejan M.; Veinović, Mladen Đ. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
Mobilne ad hoc mreže (MANET) jesu samokonfigurišuće mreže čvorova povezanih bežičnim vezama bez bilo kakvog oblika centralizovanog upravljanja. Trenutno su jedan od najvažnijih istraživačkih predmeta zbog velikog broja različitih primena (vojna, spasilačka itd.). U MANET mrežama svaki čvor istovremeno je terminal i ruter. Stoga svaki čvor mora biti sposoban da prosleđuje pakete do ostalih čvorova. Usled mobilnosti čvorova topologije kod ovih mreža sklone su čestim promenama. Tradicionalni protokoli rutiranja razvijeni za kablovske mreže ne mogu efikasno da rade u MANET mrežama, pa su za njih  razvijeni posebni protokoli rutiranja. Cilj ovog rada je istraživanje trenutnog stanja postojećih protokola rutiranja u MANET mrežama i poređenje različitih pristupa u njihovoj izvedbi. Protokoli rutiranja svrstani su prema načinu prosleđivanja paketa u tačka–tačka, tačka – više tačaka i emisione protokole rutiranja. Postoje tri glavne kategorije tačka–tačka protokola rutiranja za MANET mreže: proaktivni, reaktivni i hibridni.
Keywords: Mobile ad hoc networks||; ||mobilne ad hoc mreže; Wireless networks||; ||bežične mreže; MANET||; ||MANET; Routing protocols||; ||protokoli rutiranja