Korišćenje drvene biomase u procesu kogeneracije - Radosavljević, Milan R.; Šušteršič, Vanja M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
Potencijal biomase u Republici Srbiji je velik i obuhvata šumski i drvno-industrijski ostatak, ogrevno drvo, ostatak iz poljoprivrede, biomasu prikupljenu pri održavanju puteva i infrastrukturnih objekata. Izgradnjom kogeneracijskih postrojenja na drvnu biomasu povećaće se udeo korišćenja obnovljivih izvora energije, što će višestruko doprineti ispunjavanju ciljeva energetske politike Republike Srbije. Realno je pretpostaviti da će se za energetske potrebe povremeno morati da koristi i biomasa lošijeg kvaliteta, što će se neminovno odraziti na pogonske parametre kogeneracijskog postrojenja. U nedostatku novijih domaćih iskustava potrebno je objektivno i nepristrasno analizirati podatke o aktuelnom stanju tehnologija, kao i podatke o pogonu kogeneracijskih postrojenja loženih drvnom biomasom (Evald,Witt, 2006,nd).
Keywords: wood||; ||drvo; Cogeneration||; ||kogeneracija; biomass||; ||biomasa