Uticaj nekih parametara na proces odvajanja potkalibarnog projektila sa odvojivim nosačem (sabotom) - Bui, Xuan Son; Nguyen, Quang Tuan; Nguyen, Hai Minh (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U ovom radu istražen je uticaj brzine projektila na ustima cevi i početnog trenja između nosača (sabota) i penetratora potkalibarnog projektila na proces razdvajanja. Za objekat istraživanja izabran je specijalni pancirni projektil.Metode: Za rešavanje postavljenih zadataka u studiji je primenjen hibridni pristup. Na početku, analitički je uspostavljen sistem jednačina koji opisuje kretanje sabota i penetratora. Zatim je aerodinamički otpor koji deluje na nosač (sabot) i penetrator dobijen numeričkim putem korišćenjem CFD metode. Na kraju su jednačine kretanja sabota i penetratora rešene primenom metode Runge-Kuta da bi se analizirao efekat brzine projektila na ustima cevi i početnog trenja sabota i penetratora na proces razdvajanja.Rezultati: Rezultati istraživanja su pokazali značajan uticaj brzine na ustima cevi i početnog trenja na parametre sabota i penetratora u trenutku potpunog odvajanja. Na osnovu dobijenih podataka, projektanti oružja mogu da odaberu, na odgovarajući način, balističke i strukturne parametre za projektil.Zaključak: Predstavljen hibridni pristup efikasan je u proučavanju procesa odvajanja pancirnih  potkalibarnih projektila sa odvojivim nosačem. Rezultati istraživanja predstavljaju značajan doprinos u oblasti potkalibarne municije. Prikazani metod može se primeniti u procesu projektovanja pancirnih potkalibarnih projektila sa odvojivim nosačem  različitih kalibara.
Keywords: odvajanje nosača (sabota); potkalibarni projektili; Ansys Fluent; CFD; numerička simulacija