Uticaj pritiskanja poprečnom armaturom na nelinearno ponašanje armiranobetonskih konstrukcija - Ourabah, Adnane; Bouafia, Youcef; Iddir, Abdelkader; Kachi, Mohand Said (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Projektovanje i proračun konstrukcija zasnivaju se na ponašanju betona i čelika posmatranih odvojeno, bez uzimanja u obzir uticaja uzengija u pritisnutom betonu. Uticaj pritiskanja u modelovanju konstrukcije može se iskoristiti za bolju aproksimaciju stvarnog ponašanja. U studiji je razvijen i testiran nelinearni model za ponašanje armiranobetonskih konstrukcija, uzimajući u obzir pritiskanje betona. Metode: Za analizu armiranih konstrukcija koristi se  model konačnih elemenata 3D koji uzima u obzir deformacije smicanja. Poprečni presek grede je diskretizovan u slojeve oblika trapeza gde se za svaki sloj uzima de je u jednoosnom stanju naprezanja. Primenjuju se nelinearni konstitutivni zakoni materijala. Za pritiskanje betona razmatra se duktilnost materijala korišćenjem relacija predloženih u Buafia i dr. Ti modeli su implementirani u kompjuterski program. Softver prati ponašanje konstrukcija stub-greda pod različitim opterećenjima do dostizanja njihove pune nosivosti. Rezultati: Rezultati koji su poređeni sa eksperimentalnim rezultatima, naročito kada je reč o maksimalnoj čvrstoći i deformabilnosti, pokazali su se kao veoma zadovoljavajući. Pored toga, korišćenje poprečnog ojačanja za pritiskanje betona utiče na ponašanje armiranobetonskih konstrukcija u celini putem doprinosa duktilnosti.Zaključak: Razmatranje pritisnutosti u konstrukcijama obezbeđuje najbolji mogući pristup ponašanju konstrukcija u realnosti. Za razliku od postojećih proračunskih izraza, zakoni ponašanja betona ne uzimaju u obzir doprinos pritiskanja pomoću poprečne armature.
Keywords: armiranje; pritiskanje; modelovanje; simulacija; duktilnost; uzengije