Ispitivanje nulte unakrsne korelacije fleksibilne promenljive težine (FVWZCC) za primenu u različitim medijima - Bensaad, Abdellah; Beloufa, Abbes; Garadi, Ahmed (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu se predlaže nova metoda za konstruisanje koda sa svojstvom nulte unakrsne korelacije (Flexible Variable Weight Zero Cross-Correlation – FVWZCC). Metoda je jednostavna, fleksibilna i koristi različite težine koda da podrži različite klase korisnika zavisno od njihove daljine prenosa i kvaliteta usluga koje su im potrebne (podaci, audio ili video) u sistemima OCDMA. Korišćenjem težina višeg koda omogućava se podrška mrežnim aplikacijama višeg prioriteta kao što su mreže velikog dometa. Struktura  koda ZCC se ne preklapa sa bitom ‘1’ i može efikasno da eliminiše interferenciju MAI među  korisnicima, kao i PIIN šum, povećavajući tako ukupne performanse sistema.Metode:Za konstrukciju predloženog koda FVWZCC korišćeni su pozicija elementa pomeranja i proces konkatenacije matrice tri osnovne matrice označen kao desni vektor, osnovna matrica, kao i levi vektor. Matematička analiza  i simulacije pomoću softverskih programa Matlab i OptiSystem korišćene su za evaluaciju performanse predložene metode FVWZCC u sistemima SAC-OCDMA direktnom detekcijom.Rezultati: Rezultati pokazuju značajan napredak u predstavljenom kodu u poređenju sa ostalim postojećim kodovima, što se ogleda u jednostavnosti, fleksibilnosti i ceni implementacije. Metoda koristi ili konstantnu ili promenljivu težinu sa svojstvom nulte unakrsne korelacije. Za maksimalno prihvatljiv BER od 10-9, rezultati simulacije sistema SAC-OCDMA korišćenjem direktne detekcije u softveru OptiSystem pokazuju bolje performanse od predloženog koda sa četiri korisnika težine 6 pri 10 Gb/s. Štaviše, može da podržava do 60 korisnika istovremeno i da dostigne dužinu vlakna od oko 67 km. Zato predloženi kod FVWZCC može  da podržava zahteve za različit kvalitet usluge (QoS), uz nisku cenu i jednostavnu primenu sa prijemnikom direktne detekcije.Zaključak: Nalazi ove studije naglašavaju potrebu za kodom FVWZCC radi podrške zahtevima QoS krajnjih korisnika. Novi pristup konstrukciji koda obezbeđuje nisku cenu implementacije, jednostavnost i fleksibilnost.
Keywords: kod FVWZCC; OCDMA; ZCC; BER (Bit Error Rate)