Mehaničko ponašanje austenitnog nerđajućeg čelika izloženog vodenom rastvoru H2SO4 pri ispitivanju zatezanjem - Abboub, Amar; Aboura, Ahmed; Benmahdi, Khaled; Sadoun, Mohamed; Belkacem, Mokhtar; Semsoum, Djameleddine (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Nerđajući čelici imaju odličnu otpornost na koroziju i odgovarajuća mehanička svojstva. Međutim, njihova upotreba u agresivnim hidrogenizovanim sredinama u industriji energetike dovodi do gubitka duktilnosti. U ovom radu proučava se efekat vodonika na mehaničko ponašanje austenitnog nerđajućeg čelika DINX15CrNiSi25.21/AISI310, opterećenog u vodenom rastvoru čiste sumporne kiseline (H2SO4)  pri 1N na sobnoj temperaturi tokom ispitivanja na zatezanje.Metode: Eksperimentalne tehnike karakterizacije primenjene su na standardizovane zatezne epruvete dobijene mašinskom obradom i podvrgnute seriji termičkih obrada – od kaljenja na 1050°C tokom 35 minuta do otpuštanja na 680°C  tokom 30 minuta. To je praćeno nizom potapanja epruveta tokom ciklusa kriogenog kaljenja na -196°C  u trajanju od 60 minuta. Vodonik je opterećen elektrolitički u staklenoj posudi od pireksa za različita vremena opterećenja, od jednog sata do 15 sati, s korakom od 2 sata.Rezultati: Rezultati su pokazali redukovana mehanička svojstva i plastičnost. Elektrohemijski metod je potvrdio osetljivost materijala na vodoničnu krtost, izračunavanjem kriterijuma krtosti EI (%). Ovaj metod ukazuje na brzi rast vrednosti zavisno od vremena opterećenja vodonikom, pri čemu je maksimalna vrednost 41,60%.Zaključak: U radu se naglašava negativan uticaj vodonika na mehanička svojstva nerđajućeg čelika AISI310, pri čemu se ističe da je pri upotrebi čelika potrebno smanjiti njegovu izloženost vodoniku.
Keywords: austenitni nerđajući čelik; termička obrada; prethodno opterećenje vodonikom; mehanička svojstva; vodonična krtost (NE); poprečni preseci na mestu loma