KG-Somborski indeks - Altangoo, Ochirbat; Bolormaa, Dechinpuntsag; Gantuya, Badarch; Selenge, Tsend-Ayush (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Na stepenima zasnovane grafovske invarijante tip su molekularnih deskriptora koji predstavljaju povezanost atoma (čvorova) u molekulu putem veza (grana). Koriste se za modelovanje strukturnih svojstava molekula i pružaju dragocene informacije u oblastima poput fizičke hemije, farmakologije, nauke o životnoj sredini, kao i nauke o materijalima. Iz geometrijske perspektive nedavno su proučavani novi deskriptori molekularne strukture na bazi stepena, poznati kao grafovske invarijante srodne Somborskom indeksu. Ove grafovske invarijante našle su primenu u nauci o mrežama gde se koriste za modelovanje dinamičkih uticaja u biološkim, društvenim i složenim tehnološkim sistemima. Takođe, postoji i interesovanje za potencijalne primene u vojsci. Među ovim deskriptorima nalazi se KG-Somborski indeks koji se definiše korišćenjem stepenova i čvorova i grana. Metode: U istraživanju se koristi kombinatorna teorija grafova za identifikaciju i analizu ekstremalnih grafova koji ili maksimizuju ili minimizuju KG-Somborski indeks.Rezultati: Ekstremalni grafovi se karakterišu u odnosu na KG-Somborski indeks, sa posebnim osvrtom na stabla, molekularna stabla i uniciklične grafove.Zaključak: Ovim istraživanjem unapređuje se teorijsko razumevanje grafovskih invarijanti srodnih Somborskom indeksu.
Keywords: KG-Somborski indeks; stablo; uniciklični graf; stablo molekula