Rezultati nepomične tačke u kontrolisanim revidiranim fazi metričkim prostorima primenjeni na pretvaranje solarne energije u električnu - Thangathamizh, Ravichandran; Moussaoui, Abdelhamid; Došenović, Tatjana; Radenović, Stojan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U studiji se uspostavljaju dovoljni uslovi da sekvenca bude Košijeva u okviru kontrolisanih revidiranih fazi metričkih prostora. Takođe, generalizuje se koncept Banahovog principa kontrakcije uvođenjem nekoliko novih uslova kontrakcije. Cilj je da se izvedu različiti rezultati nepomične tačke koji dovode do boljeg razumevanja ove matematičke strukture.Metode: Autori razvijaju svoja otkrića korišćenjem rigoroznih matematičkih tehnika. Definisanjem skupa novih preslikavanja kontrakcija i korišćenjem svojstva kontrolisanih revidiranih fazi metričkih prostora analiziranesu implikacije za konvergenciju sekvence. Metodologija uključuje konstruisanje konkretnih primera za ilustraciju teorijskih rezultata. Rezultati: Studija predstavlja nekoliko teorema nepomične tačke izvedenih iz generalizovanih uslova kontrakcije. Pored toga, navodi brojne netrivijalne primere koji potkrepljuju tvrdnje i demonstriraju primenljivost rezultata u praktičnim scenarijima. Prikazana je važna primena u oblasti pretvaranja solarne energije u električnu energiju pomoću diferencijalne jednačine.Zaključak: Nalazi produbljuju razumevanje Košijevih sekvenci u fazi metričkim prostorima i nude širu perspektivu primene teorije nepokretne tačke u scenarijima iz realnog života. Rezultati otvaraju put za dalja istraživanja, kako u teorijskoj matematici, tako i u njenim praktičnim primenama, posebno u oblasti obnovljive energije.
Keywords: teoreme nepokretne tačke; prerađeni fazi metrički prostor (RFMS); principi kontrakcije (CP); Grinova funkcija; diferencijalna jednačina