Primena AHP i VIKOR metoda individualnog odlučivanja i Borda metoda grupnog odlučivanja pri izboru najefikasnijeg načina izvršenja pripremnog gađanja na rednom broju 1 dalekometnom puškom M-93 kalibra12,7 mm - Aleksić, Aleksandar R.; Delibašić, Boris V.; Jokić, Željko M.; Radovanović, Marko R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu je predstavljen način primene metoda višekriterijumskog odlučivanja čiji je cilj unapređenje gađanja i odabira što povoljnijih uslova za izvršenje gađanja. Alternative su rangirane individualnim metodama višekriterijumskog odlučivanja AHP i VIKOR od strane eksperata, nakon čega je najpovoljnija alternativa odabrana primenom Borda   metoda grupnog odlučivanja. Cilj rada jeste da se kombinacijom metoda višekriterijumskog odlučivanja odabere najefikasniji način izvršenja gađanja uz minimalan zamor ljudstva, utrošak pokretnih stvari i za što kraće vreme, koji će obezbediti tačnost ipreciznost oruđa za naredna gađanja i druga dejstva.Metode: Prikazan je jedan od načina upotrebe multidisciplinarnih metoda višekriterijumskog odlučivanja na konkretnom problemu iz oblasti taktike sa sistemima naoružanja. Eksperti iz oblasti naoružanja su primenom AHP i VIKOR metode individualnog višekriterijumskog odlučivanja, prema četiri zadata kriterijuma, izvršili izbor najpovoljnije alternative. Zatim je primenom Borda metoda grupnog odlučivanja izvršen konačan odabir najpovoljnije alternative –uslova za izvršenje pripremnog gađanja na rednom broju 1 dalekometnom puškom M-93, kalibra 12,7 mm. Alternative su četiri gađanja – dva načina izvršenja pripremnog gađanja na rednom broju 1, jedan iz „Uputstva i programa gađanja pešadijskim naoružanjem” i drugi novopredloženi način, kao i dva načina realizacije gađanja za ispitivanje tačnosti i preciznosti dalekometne puške.Rezultat: Izabrani su najpovoljniji uslovi za izvršenje prvog početnog pripremnog gađanja na rednom broju 1 dalekometnom puškom, koji će obezbediti maksimalnu tačnost oruđa i minimalan utrošak resursa – vremena, municije, meta i zamora ljudstva. Zaključak: Rešenje uzima u obzir istovremenu optimizaciju više kriterijuma radi odabira najefikasnijeg načina izvršenja pripremnog gađanja na rednom broju 1. Na taj način obezbeđuje se odmorno i obučeno ljudstvo, kao i preciznost dalekometne puške za naredna gađanja, što dovodi do maksimalne uštede resursa.
Keywords: dalekometna puška; rektifikacija; gađanje; AHP; VIKOR; metod Borda